Scrum
-
74 pytań
- /
-
106 odpowiedzi
- /
- Lider kategorii @ Arkadiusz_Michałek_8FZI

- @ Witold_Janicki
- Opiekun merytoryczny Altkom Akademia
-
1
-
0
-
1
Scrum Guide 2020 a egzamin PSM
Na stronie scrum.org możemy przeczytać: On November 18th, a new version of the Scrum Guide was made available. All Assessments and Classes will be based on the previous version (2017) through January 9th 2021.Czy ...

-
2
-
0
-
50
Wdrożenie metodyki
W mojej firmie nie ma zaimplementowanej metodyki zarządzania projektem. W dużym skrócie projekty realizowane są w sposób partyzancki - spotyka się kilka osób i w zależności kto ma większą siłę przebicia ...

-
2
-
2
-
34
SCRUM - obsługa długu technicznego
Zastanawiam się, czy zadania likwidujące dług techniczny powinny wchodzić do sprintu. Wydaje mi się, że tak. Dzięki temu PO ma wiedzę, co robi zespół i w jakim 'stanie zdrowia' jest ...

-
1
-
2
-
126
Testowanie w Scrumie
Jak wygląda proces testowania w SCRUM'ie?
Czy można określić etapy testowania?
Jaka rola bierze udział w poszczególnych etapach testowania i za co jest odpowiedzialna?
Czy można określić wytyczne dobrego testowania w SCRUM'ie?

-
1
-
1
-
45
Dobieranie programistów do Development Teamu
Scrum Guide oraz inne materiały na temat Scrum traktują o "samostanowieniu" i "samoorganizacji" zespołu developerskiego. Pojęcia te odnoszą się jednak do dobierania zadań przez członków zespołu, oraz ogólnej niezależności w ...

-
1
-
4
-
43
Wyciek z serwisu scrum.org
Nie pytanie, a informacja, dla posiadaczy konta na scrum.org, wyciekły "user’s names, email addresses, encrypted passwords, the password decryption key".
Każdy posiadacz konta, powinien niezwłocznie sprawdzić, czy gdzieś indziej nie korzysta ...

-
2
-
0
-
41
Project manager z rola Scrum Mastera
Witam wszystkich.Jak wiadomo pojęcie PM nie istnieje w metodyce Scrum, ale w mojej organizacji te role są ze sobą połączone.Zastanawiam się, jak połączenie stanowiska PM z rolą SM wygląda w ...

-
1
-
5
-
57
SAFe 3.0/4.0 - czy ktoś z Was pracuje w takiej organizacji
Szanowni.
Szukam wiedzy odnośnie podejścia wytwórczego według frameworku SAFe 4.0 for Lean Software and System Engineering.
Nie ukrywam że mnie fascynuje od momentu gdzie spółka matka mojej firmy próbuje się przearanżować do działania ...

-
2
-
14
-
63
Menagerowie w Scrum
Czy w Scrum faktycznie nie ma pozycji managerskich? Spotkałem się z rozwiązaniami, gdzie SM był przełożonym całego zespołu oraz gdzie SM miał tego samego managera co deweloperzy. W obu przypadkach ...

-
2
-
2
-
53
Zadania Development Team a Product Backlog
Czy cała praca, którą musi wykonać Development Team musi ostatecznie pochodzić z Product Backlogu? Jak interpretować w tym kontekście zadania, które dodaje zespół do Sprint Backlogu?